![]() |
อิทธิพลของความเร็วในการตีฟองต่อสมบัติของฟองน้ำยางธรรมชาติที่ใช้เปลือกลำไยเป็นสารตัวเติม |
---|---|
รหัสดีโอไอ | |
Creator | ดริญญา มูลชัย |
Title | อิทธิพลของความเร็วในการตีฟองต่อสมบัติของฟองน้ำยางธรรมชาติที่ใช้เปลือกลำไยเป็นสารตัวเติม |
Contributor | อรุณศรี เอี่ยมรัมย์ |
Publisher | สำนักวิจัยและส่งเสริมวิชาการการเกษตร มหาวิทยาลัยแม่โจ้ |
Publication Year | 2568 |
Journal Title | Journal Of Agricultural Research And Extension |
Journal Vol. | 42 |
Journal No. | 2 |
Page no. | 175-185 |
Keyword | ยางธรรมชาติ, ยางฟองน้ำ, เปลือกลำไย, ความเร็วในการตีฟอง, สมบัติยางฟองน้ำ |
URL Website | https://li01.tci-thaijo.org/index.php/MJUJN |
Website title | website Journal Of Agricultural Research And Extension |
ISSN | 2985-0118 (Online) |
Abstract | The effects of whipping speed on the properties of natural rubber latex foam filled with longan shells were studied. Longan shell loading was varied at 0 and 5 phr. Gelling time, bubble height from the whipping process, percentage of shrinkage, density, and compression set were determined. Whipping speeds of 100, 125, and 190 rpm were used. It was found that an increase in whipping speed caused an increase in bubble height and a decrease in gelling time and density. The whipping speed of 190 rpm showed the lowest compression set. The properties of latex foams filled with 0 and 5 phr of longan shell were compared. The obtained test results revealed that latex foam filled with 5 phr of longan shell gave lower bubble height and gelling time. Latex foam filled with 5 phr of longan shell exhibited a higher percentage of shrinkage, density, and compression set. |