![]() |
การพัฒนาผลิตภัณฑ์แชมพูปิดผมขาวสูตรอ่อนโยนจากสารสกัดสมุนไพรที่มีส่วนผสมของสารสกัดข้าวไรซ์เบอรี่และสารสกัดงาดำ |
---|---|
รหัสดีโอไอ | |
Creator | ธนพล กิจพจน์ |
Title | การพัฒนาผลิตภัณฑ์แชมพูปิดผมขาวสูตรอ่อนโยนจากสารสกัดสมุนไพรที่มีส่วนผสมของสารสกัดข้าวไรซ์เบอรี่และสารสกัดงาดำ |
Contributor | ศนิพร จันทร์บุรี, ปรัชญาไชย แช่มช้อย, ญาณิศา จินดาหลวง |
Publisher | สำนักวิจัยและส่งเสริมวิชาการการเกษตร มหาวิทยาลัยแม่โจ้ |
Publication Year | 2568 |
Journal Title | Journal Of Agricultural Research And Extension |
Journal Vol. | 42 |
Journal No. | 2 |
Page no. | 161-174 |
Keyword | แชมพูปิดผมขาว, สีย้อมผมสมุนไพร, สารสกัดสมุนไพร, สารประกอบฟีนอลิก สารประกอบฟลาโวนอยด์ |
URL Website | https://li01.tci-thaijo.org/index.php/MJUJN |
Website title | website Journal Of Agricultural Research And Extension |
ISSN | 2985-0118 (Online) |
Abstract | Most of hair coloring products normally contain synthetic chemicals which can cause irritation, skin allergy and carcinogen. The aim of this study was to develop a grey hair coverage shampoo from using Oryza sativa L. and Sesamum indicum L. extracts as active ingredients together with Lawsonia inermis L. and Indigofera tinctoria L. powder as natural colorants. The total phenolic contents of Oryza sativa L. and Sesamum indicum L. were 328.02±5.06 and 210.40±6.19 mg GAE/100g extracts, respectively. The total flavonoid contents were 69.17±0.94 and 50.60±0.22 mg CE/100g extracts, respectively. The grey hair coverage shampoo was developed using 1% of Oryza sativa L. and Sesamum indicum L. extracts and 2% of Lawsonia inermis L. and Indigofera tinctoria L. powder. This shampoo product was formulated for the elderly and those who have sensitive skin as it was chemical free (not containing phenylenediamine, hydrogen peroxide, ammonia, sodium lauryl sulfate, parabens and silicone). The product had a black color, no pungent smell and was slightly alkali (pH 8). No phase separation was observed from the stability test. This shampoo was easy to use, did not reguire mixing and could cover gray hair for 14 days. The assessors gave a score of 7.6±0.9 points from a 9-point scores of sensory evaluation test. |